Criza politică declanșată ca urmare a întârzierii formării noului guvern pe baza majorității rezultate în urma alegerilor conduce la o situație periculoasă pentru procesul general al macrostabilizării ca și pentru starea economiei în anul 2017.

Periculozitatea întârzierii instaurării unui guvern politic se explică prin prelungirea activității guvernării Cioloș, dovedită a fi nu numai incompetentă dar și contrară intereselor poporului român. La adăpostul ipocrit al statutului de “tehnocrat”, Guvernul Cioloș încearcă să se sustragă oricărei răspunderi politice față de faptele sale (deși a intervenit fățiș și partizan în procesul electoral) și, continuând mascarada pretinsei independențe „tehnocrate”,  continuă să ia măsuri de o maximă gravitate, cu efecte negative asupra stabilității economice și standardului de viață al populației.

Considerăm că orice prelungire a funcționării guvernării pretins tehnocrate” este în dauna intereselor României.

Un argument important în favoarea acestei considerații este starea în care se află economia românească ca urmare a guvernării Cioloș. Astfel, deficitul bugetului general consolidat a crescut de patru ori în luna noiembrie a acestui an, în condiţiile în care execuţia bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, faţă de un sold negativ de 1,3 miliarde de lei după primele 10 luni ale acestui an. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, în primele 11 luni ale anului deficitul bugetului general consolidat a urcat la 0,73% din PIB, de la 0,17% din PIB în perioada ianuarie. Nu se înregistrează niciun progres în implementarea programelor de dezvoltare a infrastructurii și nu s-au putut accesa fondurile comunitare la nivelul la care ar fi putut alimenta corespunzător fondurile pentru investiții.

Un alt argument îl reprezintă deciziile guvernării “tehnocrate” de a amâna creșterea salariilor unor categorii profesionale ca și de amânare a deciziei de ridicare a nivelului salariului minim pe economie. Toate aceste amânări conduc la imposibilitatea aplicării măsurilor de creștere salarială de la 1 ianuarie 2017, ceea ce prejudiciază unui număr important de salariați din sectorul public.

Cel mai important argument în favoarea urgenței cu care trebuie instaurat un guvern politic și incetarea imediată a funcționării guverului tehnocat îl reprezintă intenția acestuia din urmă de a înstrăina unele dintre cele mai importante active ale proprietății statului român, satisfăcând în acest fel interesele unor grupuri financiare din afara României. Cele mai importante companii ale statului, cu afaceri anuale de miliarde de lei, intră într-un plan de vânzare a unor pachete minoritare de acţiuni.  Încă din luna octombrie Guvernul a publicat un memorandum, prin care îşi anunţă strategia de atragere a unor investitori privaţi, în companii precum Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia (CEO), CFR Marfă, CN Aeroporturi Bucureşti sau CN Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) Constanţa. Totodată, va reduce pachetul de acţiuni la Rompetrol şi va vinde integral ce deţine la Sanevit 2003 şi alte 22 de societăţi propuse de Administraţia Domeniilor Statului (ADS).

În concluzie, cu cât perioada de funcționare a guvernului Cioloș se prelungește, cu atât acesta are posibilitatea să-și pună în aplicare strategia de vânzare a acestor companii ale statului, aceasta, ca și alte intervenții nocive, fiind în dauna intereselor majore ale României și ale cetățenilor săi.

 

Prof. univ. dr. Mircea Coșea

Coordonator al Departamentului Economic

Alianța Noastră România

28 decembrie 2016

  1. Tudor Stanila says:

    1. In ciuda rezultatelor electorale, Alianta Noastra Romania sper sa ramina unita pina la urmatoarele alegeri, sa se faca mai bine cunoscuta si sint convins ca va trece si pragul de 5 %.
    2. Domnul Dacian Ciolos a negat la una din televiziuni ca ar fi vrut sa vinda actiuni din mari companii romanesti. Unde e adevarul, nu stiu .
    3. Atasez aici , din Constitutie :
    ” ART. 74
    Initiativa legislativă
    (1) Initiativa legislativă apartine, după caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui număr de cel
    putin 100.000 de cetăteni cu drept de vot. Cetătenii care isi manifestă dreptul la initiativă legislativă trebuie
    să provină din cel putin un sfert din judetele tării, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul
    Bucuresti, trebuie să fie inregistrate cel putin 5.000 de semnături in sprijinul acestei initiative. ”

    Ceea ce sugerez , este schimbarea legii de vinzare a paminturilor, precum si alte legi contrare intereselor Romaniei, prin stringerea de semnaturi de la cetateni.

    Cu respect,
    Tudor Stanila

    • Daniel Răsteanu says:

      Total de acord și dacă ne uităm pe fluturata directivă europeană care se referă la vânzarea de terenuri, în spatele căreia s-au pitit pigmeii noștri politici invocând amenzi europene, aceasta stipulează clar „în condiții de egalitate” cu cetățenii tării respective, în cazul nostru, românii.
      Dacă am fi avut bărbați politici la conducere aceștia ar fi putut amâna vânzarea de terenuri în România până când venitul mediu al românului ar fi fost egal cu venitul mediu al germanului cel puțin cinci ani consecutiv. Dar noi avem vânzători, nu bărbați politici. Și înalta trădare de neam și țară nu se prescrie.

  2. Cristian says:

    Ce se poate face pentru a opri aceste vanzari ? Asa numitii „tehnocrati” nu raspund in fata legii pentru ce fac? Nu e relevant daca raspund politic, ci daca pot fi trasi la raspundere pentru fapte si/sau decizii in dauna interesului national…Ce faceti in privinta asta, chiar daca nu ati intrat in Parlament?
    In functie de ce veti face in urmatorii 4 ani, poate veti reusi sa convingeti.

    Se simte lipsa unor referendumuri in care romanii sa fie intrebati direct ce vor, in diverse privinte.
    Exemple: referendum pentru votul uninominal. Referendum pentru stabilirea salariului minim-poate e absurd, dar dreptul la un trai decent nu inseamna nimic fara suport financiar.

  3. Multumesc pentru clarificarile din articol, acum am o explicatie de ce se tot intarzie instalarea noului guvern. Probabil ca si stabilirea alegerilor in ultima luna a anului, cand lumea e atenta mai mult la sarbatori, nu este intamplatoare. Poate ca va veni odata ziua cand intre partide / parlament / presedinte nu va mai fi atata vrajba, cum se vede (sau se doreste sa vedem) la TV. Daca ar fi oameni cinstiti si patrioti ar avea in comun cautarea binelui tarii si nu le-ar conveni aceasta cearta permanenta, pe banii oamenilor.
    Am agreat punctul de vedere al ANR inainte de alegeri si am sa revin pe acest site pentru a ma informa dintr-o sursa de incredere.
    Multa sanatate si activitate rodnica in noul an!

  4. Marxismul cultural este dusmanul nostru.Trebuie o strategie coerenta si intelepta.Trebuie tinut cont si de specificul nostru romanesc de resursele prin care se pot implementa o alternativa.Romania este atacata mai puternic pentru ca si credinta, sfintenia din tara este mai puternica.Asa ca daca dreapta autentica se gandeste sa iasa in fata trebuie sa se gandeasca bine.Nu dorinta de stapanire este importanta ci selectia continua care trebuie facuta de oameni cu o puternica constiinta crestina si experienta politica cel putin teoretica.Si inca ceva, pentru Dumnezeu incepeti din comunitatile puternice o prezenta publica pentru ca acest popor uita repede si au nevoie sa-i vada pe cei adevarati care vor sa-i reprezinte.Spunea un scriitor ca Zamolxis de aceea a introdus jertfa umana ca sa mentina veghetoare legile din constiinta dacilor.Deci credinta dovedita prin fapte,prezenta in mijlocul poporului si disponibilitate la jertfa insa cu intelepciune nu degeaba.

    P.S O teorie nu stiu daca a conspiratiei spunea ca fiecare tara este condusa de 99 de masoni insa realitatea este ca ar fi 100 numai ca al 100-lea ar fi demon intrupat sau care posedeaza un trup de om.Se zice ca toti fac ascultare de el.Daca asa se intampla, ce oameni politici crestini trebuie sa cuprinda opozitia care sa lupte cu acestia? Daca America a votat ce a votat nu dracoveni extraterestre ,,hilare,, cred ca si Romania are potential insa ca sa se ridice ca la un om are nevoie de o motivatie puternica si un conducator autentic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>