Semnarea, astăzi, de către liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a decretului de aderare a Transnistriei la Federația Rusă reprezintă un grav atentat împotriva Republicii Moldova, căruia trebuie să i se opună toate forțele responsabile de la Chișinău, din România și, mai ales, din așa numitul format 5+2, constituit tocmai pentru a garanta respectarea normelor internaționale la granița de est a Republicii Moldova.


Alianța Noastră România reamintește faptul că formatul 5+2, alcătuit din reprezentanți ai Republicii Moldova, OSCE, Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite și Uniunii Europene, are tocmai rolul de a reglementa, pe cale pașnică, situația creată prin separarea Transnistriei de Republica Moldova, operațiune nerecunoscută și nelegitimată de comunitatea internațională. Din acest motiv, solicităm Ministerului de Externe al României, Guvernului și, în primul rând, instituției prezidențiale să se implice de urgență, pentru a-i activa pe toți partenerii noștri internaționali și, mai ales, pe cei care fac parte din așa-numitul format 5+2.


Facem precizarea că acest grav atentat la independența Republicii Moldova ar fi putut fi evitat dacă, în pregătirea întâlnirii din iunie, de la Berlin, a reprezentanților din formatul 5+2, Ministerul Român al Afacerilor Externe s-ar fi implicat și ar fi reușit să prevină sau să corecteze ulterior afirmațiile extrem de periculoase conform cărora Transnistria ar trebui să beneficieze de un “statut special”. Termenul de “statut special” este confuz din punctul de vedere al normelor de drept internațional, astfel încât o asemenea idee nu reprezintă altceva decât o inovație juridică cu efecte imprevizibile.

Alianța Noastră România face apel la întreaga clasă politică și mai ales la societatea civilă din România și din Republica Moldova pentru a se solidariza și a acționa rapid, în sensul condamnării imediate a documentului ilegal sub aspectul dreptului internațional semnat astăzi, la Tiraspol, de reprezentantul unui regim separatist impus în anii ‘90, în urma primului război hibrid din istoria modernă.

Marian Munteanu

  1. gabriel florin haromszeki says:

    Nu stiu daca putem sa il catalogam ca un grav atentat. Niciodata Romania nu se va uni cu Moldova, daca aceasta are Transnistria de gat. Nu-si va baga niciodata UE si NATO calul troian in propria-i cetate. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>